Matbaa; kitap, kartvizit, broşür, fatura vb. hammaddesi kağıt olan ürünlerin baskı ve üretim aşamasının tamamlandığı yerdir.
Matbaa sektörü geçmişten günümüze teknolojik açıdan bir çok gelişme göstermiş ve iş yükünü gözle görülür bir oranda azalmasını sağlamıştır.
Tipografi yöntemi ile başlayan matbaacılık, makine sisteminin gelişmemiş olması, yazı ve çizimlerim tahta veya metal üzerine işlenerek yapılması ve insan gücü ile baskı yapılması çok büyük bir dejavantaj sahibiydi. Ancak buna rağmen el yazması kitaplarım çoğaltılması yanında önemli bir teknoloji olarak görülüyordu.
İlerleyen dönemle makinelerin otomatikleşmesi ve yine tipografi tekniği ile birlikte daha büyük bir hız kazandı. Bu şekilde daha hızlı ve daha kaliteli baskı ortaya çıktı.
Yeni teknoloji arayışına giren matbaa sektörü tipografi yönteminin kalite ve hızı düşürdüğü gerçeğini farketti. Bu nedenle yeni baskı tekniği arayışına girildi. Bu arayış sonucu ofset baskı tekniği doğdu. Ofset baskı tekniğinde lazer, Işın teknolojisi vb. Yöntemlerle metal kalıba aktarılan baskı materyali su ve boya ile kağıt üzerine uygulanmaya başlandı. 1970’den günümüze gelişen teknolojinin vardığı son nokta saatte 15000 önlü arkalı 4+1 renk baskılı, laminasyonlu ürünler oldu.
Ofset baskı teknolojisi yüksek adetlerde büyük avantajlar sağlarken düşük adetli üretimlerde ise bir handikap oluşturmaktaydı. Bunun nedeni kalıp maliyetlerinin yüksek oluşuydu. Bu nedenle düşük adetli üretimler için arayışa giren sektör ofset baskının yanında dijital baskının da yararlı olacağını ve bu alanda baskı kalitesini arttırmak adına çalışma yapmak gerektiğinin kararını almıştır. Bu amaçla üretilen dijital baskı makineleri ofset baskı kadar kaliteli olmasa da her geçen gün o kaliteye yaklaşmaktadır. Dijital baskının dezavantajı ise yüksek adetli üretimlerde maliyetin çok yüksek olmasıdır.
Matbaa sektöründeki gelişmeleri yakından takip ederek gerek bu yazıda güncelleme yaparak, gerekse yeni yazılar yazarak sizlere bildireceğiz.
Bu arada güvenilir matbaa hizmeti almak için;
Tanıtım Matbaacılık
+90 212 544 30 26 numaralı telefonu arayabilirsiniz..